
3
Zorg voor kinderen
3.1 Het volgen van de kinderen
Op de St. Jacobusschool geloven we dat ieder kind zich op een eigen manier ontwikkelt en dat elk kind recht heeft op passende ondersteuning. Om die ontwikkeling goed in beeld te krijgen, volgen wij onze leerlingen op verschillende manieren.
Groep 1 en 2: Mijn Kleutergroep
In de onderbouw werken we met het observatie-instrument Mijn Kleutergroep. Hiermee volgen we de ontwikkeling van kinderen op diverse ontwikkelingsgebieden. De leerkrachten verzamelen observatiegegevens die vervolgens worden vastgelegd in het systeem. Zo krijgen we een helder beeld van het ontwikkelingsniveau van elk kind en kunnen we ons onderwijs daar optimaal op afstemmen.
Groep 3 t/m 8: Toetsing en monitoring
Vanaf groep 3 volgen we de cognitieve ontwikkeling met behulp van zowel methodegebonden als methodeonafhankelijke toetsen:
- Methodetoetsen: Na elk blok toetsen we of leerlingen de behandelde vaardigheden beheersen.
- Leerling in Beeld: Tweemaal per jaar (januari en juni) nemen we methodeonafhankelijke toetsen af. Hiermee volgen we de ontwikkeling op de lange termijn.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Voor het volgen van de sociaal-emotionele ontwikkeling gebruiken we KanVAS, onderdeel van de Kanjertraining. Dit systeem bestaat uit een sociogram, leerlingvragenlijst en leerkrachtvragenlijst, waarmee we gericht in beeld brengen hoe kinderen zich sociaal en emotioneel ontwikkelen.
3.2 Ondersteuningsstructuur
Wij zetten ons dagelijks in om álle kinderen een veilige en passende leeromgeving te bieden. Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Soms heeft een kind tijdelijk extra hulp nodig, soms langdurig. Binnen onze school bieden we ondersteuning op verschillende niveaus, zodat we kunnen aansluiten bij wat elk kind nodig heeft. We noemen dit handelingsgericht werken binnen een integrale ondersteuningsstructuur.
De ondersteuning wordt gecoördineerd door onze intern begeleider. Zij begeleidt de leerkrachten bij het vormgeven van passend onderwijs en draagt zorg voor een goede afstemming tussen alle betrokkenen: kind, ouders, leerkracht en eventueel externe specialisten.
De vijf ondersteuningsniveaus
Onze ondersteuning is opgebouwd uit vijf niveaus, die elkaar aanvullen. Elk hoger niveau betekent een intensievere en specialistischere aanpak, zonder dat eerdere ondersteuning stopt. We bouwen dus voort op wat al werkt.
Niveau 1 – Basisbehoeften en preventieve ondersteuning
Dit niveau is bedoeld voor álle leerlingen. Het gaat om goed, gestructureerd onderwijs in een veilige en positieve leeromgeving. Binnen dit niveau werken we met duidelijke instructies, rijke lesinhoud, vaste routines en pedagogische aandacht voor elke leerling. Onze leerkrachten volgen kinderen nauwgezet in hun ontwikkeling en grijpen vroegtijdig in als dat nodig is. Differentiatie in tempo, inhoud of begeleiding is vanzelfsprekend.
Niveau 2 – Extra ondersteuning binnen de groep
Sommige leerlingen hebben net wat meer hulp nodig dan het basisaanbod biedt. Dit kan gaan om extra uitleg, herhaling, een aangepaste werkvorm of ondersteuning bij bijvoorbeeld werkhouding of concentratie. De leerkracht biedt deze hulp binnen de eigen klas.
Niveau 3 – Intensieve en gespecialiseerde ondersteuning
Wanneer een leerling langdurig of op meerdere gebieden ondersteuning nodig heeft, komt ondersteuning op niveau 3 in beeld. De intern begeleider is actief betrokken, en er wordt gekeken naar een planmatige aanpak. De orthopedagoog denkt mee over het zo passend mogelijk maken van het onderwijs binnen de groep.
Bij ondersteuning op dit niveau wordt een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld. Dit plan beschrijft wat de leerling nodig heeft, welke doelen worden nagestreefd en hoe we die gezamenlijk willen bereiken.
Het OPP en het hoorrecht van kinderen
Een belangrijk onderdeel van ons ondersteuningsbeleid is het betrekken van leerlingen bij hun eigen ontwikkelingsproces. Dat noemen we het hoorrecht. Kinderen die een OPP krijgen, mogen meepraten over de inhoud ervan. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het OPP.
Vanaf schooljaar 2025–2026 betrekken we leerlingen structureel in álle fasen van het OPP:
- Opstellen: Wat vindt het kind belangrijk, wat helpt en wat belemmert?
- Bijstellen: Werkt het plan voor het kind?
- Vaststellen: Begrijpt het kind wat we afspreken?
- Evalueren: Hoe kijkt het kind terug op de ondersteuning?
We voeren hierover 1-op-1-gesprekken met elk kind waarvoor een OPP geldt. Daarnaast gaan we jaarlijks met de kinderraad in gesprek over bredere vragen rond ondersteuning. Kinderen vertellen ons wat zij prettig vinden, wat hen geholpen heeft, wat ze moeilijk vonden, en wat ze zouden willen veranderen. Hun inzichten helpen ons om ons aanbod steeds beter af te stemmen op wat echt werkt voor kinderen.
Niveau 4 – Zeer intensieve ondersteuning met inzet van externen
Soms is er meer nodig dan wat we binnen de klas of het schoolteam kunnen bieden. Ondersteuningsniveau 4 richt zich op leerlingen met complexe of langdurige problemen, die zeer intensieve en gespecialiseerde hulp nodig hebben.
We werken dan samen in een multidisciplinair team van experts, zoals een orthopedagoog, gedragsspecialist of zorgverlener. Door deze samenwerking én regelmatige evaluatie zorgen we dat de hulp effectief en goed afgestemd blijft op wat het kind nodig heeft.
Niveau 5 – Overstap naar gespecialiseerd onderwijs
In zeldzame gevallen is de reguliere setting, ondanks alle intensieve ondersteuning, niet langer passend. In overleg met ouders, school en de orthopedagoog kan dan een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) worden aangevraagd. Hiermee wordt plaatsing mogelijk op een school voor speciaal (basis)onderwijs.
Wij vinden het belangrijk dat ouders, kinderen en school gezamenlijk optrekken in het zoeken naar wat werkt. Door een open, transparante en handelingsgerichte aanpak proberen we elk kind de ondersteuning te bieden die nodig is om tot bloei te komen.

3.3 Aanmelding en toelating
Informatie bij aanmelding
Bij een aanmelding onderzoeken we zorgvuldig wat een kind nodig heeft. Ouders hebben een informatieplicht: zij moeten aangeven of er zaken zijn waarmee de school rekening moet houden.
Volgens de wet Passend Onderwijs melden ouders hun kind schriftelijk aan via het aanmeldformulier, minimaal 10 weken voordat het kind vier jaar wordt. Ook vragen we of er eerder al aanmelding bij een andere school is geweest.
Kennismakingsgesprek
Voor kleuters plannen we altijd een kennismakingsgesprek, op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst. Zo krijgen we een goed beeld van het kind en kunnen we afstemmen wat nodig is qua begeleiding en samenwerking met ouders.
Eventueel aanvullende informatie
Soms vragen we extra informatie op, bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf, peuteropvang of vorige school. Deze gegevens helpen om de onderwijsbehoeften goed in kaart te brengen.
Beoordeling bij extra ondersteuningsbehoefte
Wanneer er sprake is van extra ondersteuningsvragen stellen we ons drie vragen:
- Wat is er nodig om goed aan te sluiten bij het kind?
- Wat zijn onze mogelijkheden als school?
- Kunnen wij de juiste begeleiding bieden en zijn wij de beste plek?
Pas wanneer we dit goed hebben bekeken, kunnen we een weloverwogen besluit nemen over toelating. Daarbij maken we een zorgvuldige afweging tussen de behoeften van uw kind en wat wij als school kunnen bieden.
Wanneer een andere plek beter past
In sommige situaties blijkt dat een kind meer ondersteuning nodig heeft dan wij binnen het reguliere basisonderwijs kunnen bieden. Dan kan een andere school, zoals een school voor speciaal (basis)onderwijs, beter aansluiten bij de ontwikkelbehoeften van het kind.
In dat geval volgen wij de stappen van het samenwerkingsverband PassendWijs, dat helpt bij een zorgvuldige beslissing. Ook deze stappen zijn terug te vinden op hun website.
3.4 (Hoog)begaafde leerlingen
Onze methodes bieden standaard differentiatie op drie niveaus. Voor kinderen die instructie-onafhankelijk werken is er uitdagender materiaal beschikbaar.
Wanneer meer uitdaging gewenst is, kunnen we het onderwijs compacten (minder instructie/verwerking) en verrijken, zowel binnen als buiten de klas. Indien wenselijk kan het kind ook deelnemen aan het Leerlab.
Leerlab
Het Leerlab is een uitdagende leeromgeving waar kinderen om de week werken aan projecten van het Vooruitwerklab. Daarnaast is er aandacht voor de groeimindset en de leerkuil: kinderen leren hoe leren werkt, inclusief de obstakels die daarbij horen. Deze lessen worden gegeven door de IB'er, in overleg met ouders en leerkracht.
3.5 Sociale Veiligheid
Veiligheid binnen een school is voor ons van wezenlijk belang.
Binnen de school doen zich buitengewoon veel situaties voor, waarin kinderen zich heel kwetsbaar opstellen binnen de groep, of bijvoorbeeld bij het spelen op het plein. Situaties, die gemakkelijk kunnen leiden tot gevoelens van ontevredenheid, jaloezie en je achtergesteld of zelfs genegeerd voelen. Dergelijke situaties leiden gemakkelijk tot pestgedrag. Er wordt een slachtoffer gezocht en gevonden.
Pestgedrag is een niet te ontkennen fenomeen, dat zich de laatste jaren steeds meer voordoet bij zowel kinderen als bij volwassenen. Wij werken zoveel mogelijk preventief aan dit probleem met de Kanjertraining. De Kanjertraining is er ook op gericht om een zo goed mogelijk pedagogisch klimaat te creeëren en behouden.
De leerkrachten volgen hiervoor scholing om deze vaardigheden te onderhouden.
Meer informatie over het veiligheidsbeleid kunt u hier vinden.
Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling
Op 1 juli 2013 is de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling in werking getreden. Deze meldcode helpt professionals om op een zorgvuldige wijze te handelen bij mogelijke signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Onze medewerkers zijn getraind om volgens het stappenplan in deze meldcode te handelen.
Meer informatie over de meldcode kunt u hier vinden.
3.6 Interne contactpersoon die tevens fungeert als anti-pestcoördinator (aanspreekpunt pesten)
Op elke school is er een interne vertrouwenspersoon (contactpersoon). Dit is altijd een leerkracht of een intern begeleider.
De interne vertrouwenspersoon van een school is contactpersoon voor leerlingen, ouders en medewerkers. Betrokkenen kunnen bij de interne vertrouwenspersoon terecht met vragen of klachten over gedragingen, ongewenste omgangsvormen, beslissingen, of het nalaten daarvan.
De interne vertrouwenspersoon op onze school is Karin Wilmink en is bereikbaar per mail ib.jacobusschool@wonderwijs.nl of op school op maandag en dinsdag.
3.7 Informatiebeveiliging en privacy
Persoonsgegevens
Het onderwerp privacy is belangrijk omdat er steeds meer gegevens digitaal worden opgeslagen. De digitale mogelijkheden worden steeds groter en de daarmee gepaard gaande risico’s van inbreuk op de privacy nemen toe. Om de privacy nog beter te beschermen is vanaf 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) ingevoerd. Privacy is een grondrecht en gaat over de bescherming van persoonsgegevens. Leerlinggegevens zijn persoonsgegevens. Vaak bevatten leerlinggegevens gevoelige informatie, zoals informatie over gezondheid, vraagstelling rond leren en gedrag en godsdienst. Deze persoonsgegevens worden ook wel bijzondere persoonsgegevens genoemd en mogen alleen worden vastgelegd als dat noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor begeleiding van leerlingen of voor bijzonderheden. Denk hierbij aan de registratie van allergieën, zodat hiermee rekening gehouden kan worden bij traktaties of lunches. Of de registratie van diabetes, zodat in geval van nood de juiste procedure kan worden gevolgd. Alles wat er met persoonsgegevens wordt gedaan, wordt in de wet verwerken genoemd. Verwerken is onder meer: online en offline persoonsgegevens verzamelen, kopiëren, opslaan, verspreiden, publiceren, delen en uitwisselen.
Binnen de school worden de volgende persoonlijke gegevens verwerkt:
Persoonsgegevens in relatie tot de wettelijke verplichtingen bij inschrijving van de leerling;
- gegevens die noodzakelijk zijn met het oog op de gezondheid en het welzijn van de leerling;
- gegevens over de aard en verloop van het onderwijs: de behaalde leerresultaten;
- gegevens met het oog op de organisatie van het onderwijs;
- gegevens ten behoeve van de ondersteuning van de leerling.
Uitwisseling van (persoonlijke) gegevens met derden, staat in het onderwijs altijd in het teken van het bevorderen van het onderwijsleerproces. Denk hierbij aan het werken met Google Workspace. Het uitgangspunt is dat:
- er zoveel mogelijk gekozen wordt voor de uitwisseling van anonieme gegevens;
- persoonlijke gegevens slechts worden uitgewisseld met toestemming van de ouders/verzorgers (hiervoor ontvangt u jaarlijks een reminder dat u de toestemming kunt geven of intrekken);
- bij het ontbreken van toestemming van de ouders/verzorgers gebeurt dit op basis van het verenigbaarheidscriterium uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens (daarbij gaat het om de belangen van de leerling in het kader van begeleiding, gezondheid en welzijn, waarbij slechts die gegevens mogen worden uitgewisseld die een relatie hebben met het doel van de oorspronkelijke registratie).
Foto en filmmateriaal
Het is ouders/verzorgers niet toegestaan om foto’s en/of filmpjes van kinderen, anders dan hun eigen kind(eren) via sociale media te verspreiden, dat is wettelijk zo bepaald. Om ouders en verzorgers toch te laten zien welke activiteiten er op school plaatsvinden, worden er af en toe foto’s en filmpjes van de kinderen gemaakt. Deze worden via Parro of Klasbord verspreid. Mocht u geen toestemming hebben gegeven voor het maken van beeldmateriaal van uw kind, dan maakt de leerkracht de foto/ film zodanig dat uw kind niet of onherkenbaar op de foto/ film staat.Indien de school voor andere media-uitingen (bijvoorbeeld een flyer, poster of boekje) een afbeelding van een leerling wil gebruiken, vraagt de school de ouders/verzorgers daar in een brief toestemming voor. Een getekende akkoordverklaring van de ouders/verzorgers wordt in de leerlingenadministratie opgenomen, alvorens van het beeldmateriaal van de betreffende leerling gebruik mag worden gemaakt.
Ook hier geldt dat u als ouders/verzorgers uw toestemming te allen tijde weer kunt intrekken. De afbeeldingen/het filmmateriaal van de betreffende kind(eren) zullen dan van Parro/ Klasbord/ Website van school verwijderd worden. De school kan echter niet voorkomen dat anderen, in de periode dat de foto’s wel op internet stonden, de foto’s gedeeld hebben. De school kan dan ook geen garantie geven dat de verwijderde afbeeldingen niet elders op het internet kunnen staan.
Functionaris Gegevensbescherming (FG)
Binnen Wonderwijs beschikken wij over een Functionaris Gegevensbescherming. Indien u vragen en/of klachten heeft met betrekking tot uw of uw kinds privacy, dan kunt u contact opnemen met onze FG.Onze Functionaris Gegevensbescherming is Ernst Braakman. De FG is telefonisch bereikbaar op 030 - 889 65 75 of per e-mail op fg@lumengroup.nl. Daarnaast is de FG ook bereikbaar via de beveiligde website https://www.lumengroup.nl/contact/. Lumen Group B.V. Reactorweg 301 3542 AD UTRECHT
3.8 Smartphonebeleid
Op de Jacobusschool streven wij naar een leeromgeving waar kinderen zich volledig kunnen concentreren, leren en ontwikkelen zonder onnodige afleidingen. Daarom hebben we een helder en eenvoudig smartphonebeleid opgesteld dat bijdraagt aan een positieve en productieve schoolervaring.
Op school zijn smartphones, maar ook smartwatches, niet toegestaan. Wij geloven dat kinderen in de basisschoolleeftijd het beste leren door de directe interactie met hun leerkrachten, de kinderen uit hun groep en door actief deel te nemen aan de lessen zonder digitale afleidingen.
Er zijn uitzonderingen mogelijk wanneer een smartphone van een kind voor specifieke situaties, bijvoorbeeld op het gebied van medische en sociale veiligheid, een essentiële rol speelt. Wanneer dit het geval is kan de ouder/verzorger van het kind een afspraak maken met de directeur. De school neemt dan het besluit hoe hiermee om te gaan, binnen de wettelijk geldende kaders.
Daarnaast kan het incidenteel voorkomen dat een leerkracht in het kader van zijn/haar lessen rondom bijvoorbeeld Digitale Geletterdheid de kinderen hun smartphone laat gebruiken voor educatief gebruik. Voor de leerkracht en de kinderen zijn hier wel voorwaarden aan verbonden:
- De ouders/verzorgers dienen op de hoogte te zijn;
- Er mogen geen foto’s, video’s, geluidsopnamen of andere soorten media worden gemaakt van andere personen dan zichzelf of personen die daarvoor toestemming geven;
- Er mogen geen foto’s, video’s, geluidsopnamen of andere soorten media worden gepubliceerd op welke manier dan ook, tenzij daar nadrukkelijk toestemming voor is gegeven door de ouder/verzorger van het kind.
- Foto’s, video’s, geluidsopnamen of andere soorten media dienen direct na gebruik/publicatie verwijderd te worden van het device waarmee deze media is gemaakt;
- Smartphones mogen uitsluitend worden gebruikt voor het doel dat de leerkarcht er mee beoogt. Het gebruiken van andere apps, is niet toegestaan;
- Voordat de smartphones worden gebruikt en nadat dit is gedaan, dienen de apparaten uitgeschakeld te zijn en op een afgesproken plek te liggen in de school.
- De school is niet verantwoordelijk voor diefstal, schde of iets dergelijks, het gebruik is op eigen risico;
- Indien bovenstaande regels worden overtreden, dienen er passende maatregelen te worden genomen, dit gaat in overleg met de directeur;
- Er mag alleen gebruik worden gemaakt van een WIFI gastennetwerk indien dit benodigd is.
Wij werken nauw samen met ouders/verzorgers om ervoor te zorgen dat dit beleid wordt nageleefd. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om een leeromgeving te creëren waarin kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.