3
Kwaliteit en resultaten
Op ’t Startblok verzorgen we kwalitatief goed onderwijs. Daarbij ligt onze prioriteit bij het primaire proces. Ons onderwijsaanbod richt zich niet alleen op de cognitieve basisvaardigheden (hoofd) maar ook op de 21ste -eeuwse vaardigheden zoals samenwerken, probleemoplossend vermogen, ICT en mediawijsheid, creativiteit, kritisch denken, communiceren en sociale en culturele activiteiten (hart en handen).
We zetten moderne methoden in en de passie en vakbekwaamheid van ons lerarenteam, om de kwaliteit en de resultaten te waarborgen. Maar daarmee zijn we er niet. Ook de nauwe samenwerking met onze ouders en vooral hun betrokkenheid is een voorname factor in ons kwaliteitssysteem. Op onze school werken we opbrengst- en handelingsgericht. Met methode toetsen en methode onafhankelijke toetsen meten we de opbrengsten. Met de gegevens van deze opbrengsten zetten we bewust stappen om aan te sluiten bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen.
3.1 Handelingsgericht werken en Leerlingvolgsysteem
Kleutergroepen
In de kleutergroepen werken wij ontwikkelingsgericht: we sluiten aan bij wat kinderen kunnen en nodig hebben om verder te groeien. Om dit goed te kunnen doen, volgen we elk kind zorgvuldig in zijn of haar ontwikkeling.
Hiervoor gebruiken we Mijn Kleutergroep, een digitaal volgsysteem speciaal voor kleuters. Dit systeem helpt de leerkrachten om de ontwikkeling van ieder kind op verschillende gebieden – zoals taal, rekenen, motoriek, spel en sociaal-emotionele ontwikkeling – in beeld te brengen.
Door goed te kijken en te registreren wat een kind laat zien in de groep, kunnen we waar nodig de leeromgeving aanpassen en passende activiteiten aanbieden. Zo krijgt elk kind de kans om zich op zijn of haar eigen manier en in eigen tempo te ontwikkelen.
De informatie uit Mijn Kleutergroep wordt ook gebruikt tijdens gesprekken met ouders. We vinden het belangrijk om samen te kijken naar de ontwikkeling van uw kind en waar nodig af te stemmen. Op deze manier zorgen we samen voor een rijke, stimulerende leeromgeving die past bij de behoeften van ieder kind.
Groep 3 t/m 8
Om de leerlingen van groep 3 t/m 8 goed te kunnen volgen in hun ontwikkeling werken we handelingsgericht. Voor de vakken taal, spelling, lezen en rekenen stellen we groepsplannen op waarin we o.a. de leer bevorderende en leer belemmerende aspecten van leerlingen noteren. Op deze manier brengen we de leerbehoeften van de kinderen goed in kaart. Daar is ons onderwijs op gericht.
Naast de observaties en toetsen, maken we een groepsoverzicht met daarin de onderwijsbehoeften van onze leerlingen. Zo stemmen we ons onderwijs af op de onderwijsbehoeften van groepjes leerlingen. Middels groepsbesprekingen en leerling besprekingen houden we de vinger aan de pols en zorgen we voor een goed onderwijsaanbod, onderwijsorganisatie en structuur. Op onze school werkt een intern begeleider die vooral belast is met het toezicht op en de uitvoering van dit systeem
Twee keer per jaar nemen we bij de kinderen methode onafhankelijke toetsen af. We analyseren en bespreken de resultaten met al onze leerkrachten. De resultaten van de LOVS toetsen worden opgenomen in het leerling dossier. Ook als er bij leerlingen intern aanvullende didactische onderzoeken worden gedaan, wordt de weerslag daarvan in het leerling dossier opgenomen. Al deze gegevens vormen samen het zogenoemde interne leerling dossier. Dit dossier wordt bewaard door de school en is voornamelijk voor intern gebruik. Ouders mogen te allen tijde het dossier inzien. Onderzoeken m.b.v. externen gebeurt altijd in overleg met ouders.
Ondersteuningsstructuur
De intern begeleider coördineert de ondersteuning voor leerlingen en inclusiever onderwijs binnen de school en begeleidt leerkrachten bij het handelingsgericht werken.
De ondersteuningsstructuur bestaat uit verschillende ondersteuningsniveaus met daarbij verschillende rollen en verantwoordelijkheden van professionals die betrokken zijn bij de integrale ondersteuningsstructuur.
- Ondersteuningsniveau 1 richt zich op de basisbehoeften van alle leerlingen en omvat preventieve en lichte ondersteuning die binnen de reguliere groep kan worden geboden.
- Ondersteuningsniveau 2 richt zich op leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Deze ondersteuning is intensiever en meer gericht op specifieke behoeften van de leerling. Ondersteuning vindt binnen de groep plaats.
- Ondersteuningsniveau 3 richt zich op leerlingen die intensieve en gespecialiseerde ondersteuning nodig hebben vanwege complexe of langdurige problemen. De orthopedagoog denkt mee over het zo passend mogelijk maken van het onderwijs binnen de groep. Er wordt een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) opgesteld waarin de specifieke onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerling worden beschreven en bevat concrete doelen en actiepunten om deze behoeften te vervullen. De ondersteuning vindt binnen de groep plaats.
Ontwikkelingsperspectief (OPP): Leerlingen hebben hoorrecht.
Dit betekent datleerlingen met een ontwikkelingsperspectief (OPP) gevraagd wordt of zij willen praten over het OPP, hun eigen ontwikkeling en de ondersteuning die zij nodig hebben. Leerlingen moeten worden gehoord in alle fasen van het ontwikkelingsperspectief: opstellen, bijstellen, vaststellen en evalueren. Leerlingen hebben vaak een goed beeld van wat ze nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het OPP.
- Ondersteuningsniveau 4 richt zich op leerlingen die zeer intensieve en gespecialiseerde ondersteuning nodig hebben vanwege zeer complexe of langdurige problemen. Door middel van multidisciplinaire samenwerking en continue evaluatie wordt gezorgd dat de ondersteuning effectief en passend is voor de specifieke behoeften van de leerling.
- Ondersteuningsniveau 5 richt zich op leerlingen die ondanks zeer intensieve en langdurige gespecialiseerde ondersteuning onvoldoende profiteren van de reguliere onderwijssetting. Voor deze leerlingen wordt een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor het gespecialiseerd onderwijs aangevraagd.
3.2 Overstap naar het voortgezet onderwijs
Op 't Startblok begeleiden we onze leerlingen zorgvuldig bij de overstap naar het voortgezet onderwijs (VO). We volgen hierbij de jaarlijkse overdrachtsprocedure van het Samenwerkingsverband PassendWijs.
Jaarlijks organiseren we een voorlichtingsavond voor ouders en verzorgers over de overstap naar het VO. Ook de kinderen worden in hun groep geïnformeerd over wat hen te wachten staat.
Voorlopig advies groep 7
Halverwege groep 7, na de toetsen in februari of maart, ontvangt u een voorlopig advies in een oudergesprek voor het voortgezet onderwijs. Dit advies komt tot stand in overleg met de leerkrachten van de groepen 5 t/m 8, de directeur en de intern begeleider. We kijken hierbij naar de ontwikkeling van uw kind in de afgelopen jaren. Vooral de vakken begrijpend lezen en rekenen zijn belangrijk in deze afweging. Dit geeft u en uw kind de kans om u te oriënteren op geschikte VO-scholen.
Voorlopig en definitief advies groep 8
In januari van groep 8 volgt een nieuw voorlopig advies, waarbij we de ontwikkeling vanaf groep 7 opnieuw tegen het licht houden. Ook aspecten als werkhouding en andere vaardigheden (zoals plannen en concentratie) wegen mee.
Na de doorstroomtoets in februari bekijken we of het advies nog steeds passend is. Als de toetsresultaten daar aanleiding toe geven, kunnen we – in overleg – het advies bijstellen.
Overdracht naar het VO
Na de aanmelding bij de VO-school zorgen wij voor een zorgvuldige overdracht. Dit gebeurt schriftelijk en, waar mogelijk, ook mondeling. Via een beveiligde omgeving delen we het onderwijskundig rapport en het adviesformulier met de nieuwe school.
Wanneer een VO-school een kennismakingsmoment organiseert onder schooltijd, krijgen leerlingen de gelegenheid om alvast een kijkje te nemen op hun nieuwe school en klas.
Hoe komt het schooladvies tot stand?
Het schooladvies wordt met zorg samengesteld en is een professionele inschatting van het niveau waarop uw kind het beste tot zijn recht komt. Verschillende personen zijn hierbij betrokken, zoals de leerkracht(en), de intern begeleider, de directeur en – indien nodig – externe deskundigen, zoals het onderwijsloket.
Bij het bepalen van het advies kijken we onder andere naar:
- de motivatie en werkhouding van uw kind
- concentratievermogen en leerhouding
- de leerresultaten en toetsgegevens
- de talenten en brede ontwikkeling
- de gesprekken met ouders en kind
Het advies van de school is leidend, maar we staan altijd open voor overleg. Naast de genoemde oudergesprekken zijn extra contactmomenten altijd mogelijk als u vragen of zorgen heeft.
Alle leerlingen van groep 8 dienen in februari deel te nemen aan de Doorstroomtoets. Op leerlingeniveau zijn de gegevens van belang voor het advies Voortgezet Onderwijs, en op groeps- en schoolniveau zijn de gegevens van belang om kritisch te kijken naar ons onderwijsaanbod. Ook kijkt de inspectie of de school voldoet aan de inspectienorm voor de Eindtoets.
Als school hebben we de keuze uit een aantal aanbieders van de Doorstroomtoets. Wij hebben gekozen voor de Ieptoets van bureau ICE. Wij vinden dat deze toets past bij onze onderwijskundige visie. Ouders en leerlingen bevestigen ons in die keuze. Onze leerlingen zijn uitgestroomd op basis van het eindadvies van de school.
Het resultaat van deze toets wordt uitgedrukt in een standaardscore. Deze geeft aan wat een leerling heeft behaald in vergelijking met de leerlingen uit het hele land, nu en in voorgaande jaren. De standaardscores lopen van 50 tot 100. De scores voor ’t Startblok waren de afgelopen drie jaar als volgt:
2022-2023 82,3 landelijk gemiddelde was 79,5
2023-2024 81,1 landelijk gemiddelde was 78
2024-2025 78,0 landelijk gemiddelde was 78
3.3 Uitstroom
Alle leerlingen verlaten de school na groep 8 en stromen uit naar het Voortgezet Onderwijs. Hieronder ziet u een overzicht van de uitstroom van onze 22 leerlingen:

3.4 Veiligheid
Sociale Veiligheid vinden wij op school heel erg belangrijk. Een kind moet met plezier naar school gaan en zich veilig voelen. Dat geldt ook voor alle ouders en onze medewerkers. Een veilige school is volgens Wonderwijs een school waar voortdurend serieus aandacht wordt gegeven aan het realiseren van een veilig schoolklimaat en aan het voorkomen, herkennen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag. Zie ook het Veiligheidsbeleid op de site van Wonderwijs Anti pestbeleid is een onderdeel van de sociale veiligheid. Hoe hard we er ook aan werken; op alle scholen en in alle tijden wordt gepest. Belangrijk is de vraag hoe de school dit planmatig en systematisch tegengaat.
Door onze aanpak binnen de lesmethode ‘De Vreedzame School’ leren we kinderen op een positieve en fijne manier met elkaar omgaan. We noemen dit preventief handelen van de school; gericht op het voorkómen van pestsituaties.
Als er desondanks toch pestsituaties voorkomen, dan zal de school dit altijd in overleg met de ouders oppakken. Dit noemen we curatief handelen. De school heeft een beleidsplan Sociale Veiligheid, waarin heel duidelijk is beschreven hoe de school handelt in dergelijke situaties. We hebben op school een Stuurgroep Vreedzame School. Deze werkgroep draagt zorg voor een goede afhandeling in geval van pesten op school.
